Nyhedsbrev

FAQ om producentansvar

Her kan du få hurtige svar på dine spørgsmål.

Ønsker du at dykke dybere ned i et emne, er der også mulighed for at få svar på dine spørgsmål på vores temaside for producentansvar.

Husk! Hvis du ikke kan finde svarene på dine spørgsmål, er vi altid klar til at hjælpe på telefon eller mail. Kontakt os.

BATTERIRETUR FAQ

Bemærk:

Den nye EU-forordning om bærbare batterier er vedtaget og trådte i kraft i slutningen af august 2023, og reglerne om producentansvar for batterier finder anvendelse fra 18. august 2025. Producenter og kollektive ordninger organiserer selv batteriindsamlingen fra den 1. januar 2026.

Hvem er opfattet producentansvaret på batterier?

Producentansvaret påhviler den virksomhed, der som første omsætningsled i Danmark sælger registreringspligtige batterier.

Det betyder altså, at producentansvaret omfatter virksomheder, der producerer og omsætter sine batterier i Danmark, og virksomheder, der importerer batterier fra udlandet og sælger disse i Danmark.

Også indbyggede batterier i produkter er omfattet af producentansvaret.

Hvilke batterier hører under betegnelsen bærbare batterier?

Definition på bærbare batterier:

Ved et bærbart batteri forstås, at batteriet er forseglet og har en vægt og en udformning, der gør, ”at det uden vanskelighed kan ligge i en personhånd”, jf. batteridirektivet (præambel 10).

Følgende kriterier skal være opfyldt, for at batteriet defineres som et bærbart batteri:

  • Er forseglet. Dvs. ikke beregnet til at brugeren påfylder væske
  • Falder ikke ind under definitionen for et industribatteri eller et bilbatteri

En tommelfingerregel for at kunne vurdere om batteriet er bærbart, er, at det maks. kan veje 3 kg.

Denne indikator skal dog anvendes i sammenhæng med de øvrige forhold om funktion og anvendelse. Bærbare batterier omfatter batterier bestående af en enkelt celle (som fx AA- og AAA-batterier) og batterier og akkumulatorer, der anvendes af forbrugere eller fagfolk i mobiltelefoner, bærbare computere, batteridrevet håndværktøj, legetøj og husholdningsapparater som fx elektriske tandbørster, barbermaskiner og håndholdte støvsugere.

Eksempler på andre bærbare batterier er batterier til alarmer, motoriserede vogne til golfkøller (såkaldte bags) og legetøjsbiler.

Knapcellebatterier, der ikke alene anvendes til industrielt brug, kategoriseres også som bærbare batterier. De anvendes i udstyr såsom høreapparater, armbåndsure, mindre bærbart udstyr og nødstrøm (backup batteri).

Batterier, der ændrer kategori:

Bærbare batterier kan indgå ved produktion af batteripakker, der udelukkende er produceret til industrielle formål, dvs. industribatterier. Herved ændrer de bærbare batterier kategori til at være industribatterier.

Yderligere opdeling ifm. indberetning:

Hvis der sker en yderligere opdeling af batterier og akkumulatorer i forbindelse med producenter og importørers indberetning af de markedsførte mængder af batterier til DPA, så skal der ske en registrering af batterier og akkumulatorer i henhold til de kemiske stofgrupper, som batterierne indeholder. Batterierne skal i forbindelse med indberetning opgøres i de grupper, der fremgår af den følgende oversigt.

Hvordan skal bærbare batterier indberettes?

Hvis din virksomhed fremstiller, indfører og/eller videreforhandler bærbare batterier i Danmark, skal du være opmærksom på, at registrering først skal foretages hos Erhvervsstyrelsen (én gang) og derefter foretages årlig indberetning til Skattestyrelsen. Når DPA modtager jeres indberetning af, hvor mange kg, I har afsat i Danmark, bliver jeres registrering oprettet samtidig. I skal huske at underskrive bekræftelsen på indberetningen.

Hvilket navn skal stå på label på et batteri solgt som reservedel – den faktiske producent i Kina eller den europæiske importør?

Når et batteri sælges som en reservedel, skal det stadig mærkes i henhold til de gældende lovgivninger og standarder.

Mærkningen skal indeholde oplysninger som producentens navn, batteritype, batterikapacitet, og andre relevante oplysninger i henhold til kravene i den gældende lovgivning.

For batterier solgt som reservedele;
Hvis producenten er i Kina og batterierne importeres til Europa af en europæisk importør, skal mærkningen stadig udføres af producenten.

Importøren har dog ansvar for at sikre, at de batterier, de importerer og sælger, overholder alle relevante lovgivninger og standarder, herunder mærkningskravene i den nye batteriforordning.

Det er vigtigt at bemærke, at kravene til mærkning kan variere afhængigt af den specifikke type batteri og de gældende nationale og europæiske regler.

Det er derfor en god ide at konsultere de relevante lovgivninger og standarder samt eventuelt søge rådgivning fra en ekspert på området for at sikre korrekt mærkning af batterier som reservedele.

Hvem er ansvarlig for et batteri, der er allerede er monteret i et produkt i Kina inden salg i EU?

Når et produkt, der indeholder et batteri, bliver importeret til EU, er det den europæiske importør, der normalt er ansvarlig for at sikre, at produktet overholder gældende lovgivning og regler, herunder batterirelaterede bestemmelser.

Det betyder, at den virksomhed eller den person, der importerer produktet til EU, har ansvaret for at sikre, at produktet og batteriet overholder alle relevante EU-regler og -standarder, herunder batteridirektivet og andre relevante miljø- og sikkerhedsbestemmelser.

I visse tilfælde kan producenten i Kina også være ansvarlig for at sikre, at produktet opfylder EU’s regler, især hvis der er indgået specifikke aftaler eller kontrakter om dette mellem producenten og importøren.

Det er vigtigt for importøren at have klare aftaler og dokumentation med producenten i Kina for at sikre, at produkterne opfylder alle relevante EU-regler og -standarder, herunder batterirelaterede bestemmelser, før de importeres og markedsføres i Europa.

Ifølge den europæiske lovgivning, herunder den nye batteriforordning, er det producentens ansvar at mærke batterier korrekt. Producenten er den enhed, der fremstiller eller importerer batterier eller produkter indeholdende batterier til EU-markedet.

Hvad skal man som importør være opmærksom på ved mærkning af batterier?

I EU kræver batteridirektivet (Batteridirektiv 2006/66/EF) mærkning af batterier med producentens eller importørens navn og adresse.

Som importør du er ansvarlig for at sikre, at de batterier, der importeres, opfylder alle lovmæssige krav, herunder mærkningskrav. Hvis batterierne ikke er mærkede korrekt, kan det resultere i konsekvenser som tilbagekaldelse af produkter, bøder eller andre juridiske sanktioner.

Det kan derfor være nødvendigt at gennemgå dokumentationen og kontrakter mellem den kinesiske producent og importøren – og/eller sikre sig at det indgår som krav i kontrakten.

Det er importørens ansvar at sikre, at produkter der importeres til et givent marked opfylder lov- og mærkningskrav.

Hvis der er tvivl, kan det være hensigtsmæssigt at søge juridisk rådgivning for at fastlægge de nødvendige skridt for at sikre overholdelse af lovgivningen.

Hvem har ansvaret for at indsamle brugte batterier?

Producentansvaret betyder, at den som fremstiller eller indfører batterier også har ansvaret for batterierne, når de er udtjente og skal indsamles med henblik på miljøbehandling og genanvendelse.

Ansvaret for indsamling og behandling kan varetages af producenten selv eller ved at anvende en kollektiv ordning som Batteriretur.

Hvordan indsamles bærbare batterier?

I Danmark indsamles de udtjente batterier forskelligt alt efter type.

Kommunerne er ansvarlige for at indsamle bærbare batterier fra borgerne. Foruden indsamling på genbrugspladser skal kommunerne etablere indsamlingsordninger i borgernes nærhed, fx ved husstanden eller i opstillede kuber.

Kommunerne skal have betaling for indsamlingsarbejdet, og derfor er Skattestyrelsen involveret i denne del af producentansvaret. Det betyder, at i modsætning til andre produktgrupper, der er omfattet af producentansvar, skal batteriers registrering foretages hos Erhvervsstyrelsen, og de fremtidige årlige indberetninger af markedsførte bærbare batterier skal foregå via Skattemyndighederne, som efterfølgende overfører de markedsførte mængder til DPA.

Hvordan foregår registrering hos Erhvervsstyrelsen?

Producenter og importører skal registrere sig både hos DPA og hos Erhvervsstyrelsen vedrørende indberetnings- og betalingspligt til Skattestyrelsen for markedsførte bærbare batterier. Som medlem i Batteriretur hjælper vi din virksomhed med at starte ansøgningen hos DPA.

For at bærbare batterier kan oprettes som punkt i jeres erhvervsmappe hos Skattestyrelsen, skal I foretage en registrering hos Erhvervsstyrelsen. Det foregår via virk.dk.

Se vejledning til registrering 

Benyt dette link til selv-betjeningsløsningen og hav jeres MitID Erhverv parat:

24.054 -Registrering for indberetning af bærbare batterier

Hvordan foregår indberetning hos Skattestyrelsen?

Bærbare batterier indberettes til Skattestyrelsen i perioden 1. januar til 15. februar .

Husk at indberetningen skal være i kg.

  • Efter udløbet af et kalenderår skal din virksomhed indberette mængden af batterier i kg, som er solgt i Danmark i kalenderåret.
  • Din virksomhed skal foretage den årlige indberetning af jeres markedsførte mængder via jeres erhvervsmappe under menuen: Punktafgifter – Miljø- Bærbare batterier.
  • Skattestyrelsen overfører jeres indberettede mængder til DPA omkring d. 15. marts.

For at bærbare batterier kan oprettes som punkt i jeres erhvervsmappe hos Skattestyrelsen, skal I foretage en registrering hos Erhvervsstyrelsen. Læs mere om det i punktet “Hvordan foregår registreringen hos Erhvervsstyrelsen”.

Hvilke muligheder er der for afdrag, vejledning eller indberetning hos Skattestyrelsen?

Dette afsnit beskriver reglerne om opkrævning af betaling for markedsførte mængder af bærbare batterier og akkumulatorer.

Afsnittet indeholder:

  • Regel og lovgrundlag (E.A.7.10.1).
  • Definitioner: Batterier og akkumulatorer (E.A.7.10.2).
  • Bærbare batterier og akkumulatorer omfattet af reglerne (E.A.7.10.3).
  • Virksomheder omfattet af reglerne (E.A.7.10.4).
  • Betalingens størrelse og beregning (E.A.7.10.5).
  • Opgørelse og afregning m.m.(E.A.7.10.6).

Hvad er Skattestyrelsens gebyrsatser?

Skattestyrelsen opkræver de årlige gebyrsatser for den betaling, som vedrører kommunernes indsamling af bærbare batterier. Gebyrsatserne offentliggøres hvert år på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Her er de seneste satser til Skattestyrelsen:

Betaling til Skattestyrelsen 2024,
5,97 kr. per markedsført kg

Betaling til Skattestyrelsen 2023
5,72 kr. per markedsført kg

Betaling til Skattestyrelsen 2022
5,20 kr. per markedsført kg

Betaling til Skattestyrelsen 2021
5,44 kr. per markedsført kg

Betaling til Skattestyrelsen 2020
5,40 kr. per markedsført kg

 

Læs mere på:

https://producentansvar.dk/produkter-og-ansvar/batterier/baerbare-batterier/

https://producentansvar.dk/wp-content/uploads/2022/04/produktafgraensning-bat-1.pdf